SKYRIDERS-KERHON OHJEITA TULEVILLE OPPILAILLE


Koulutukseen vuoristossa vai rinteessä?

On hienoa lennellä vuorilla, siellähän varjoliito on saanut alkunsa. Skyridersin pilotit ja kouluttajat käyvät vuosittain useita kertoja ulkomailla lentämässä ja nauttivat suunnattomasti joka kerta.

Valinta kurssin suorituspaikasta on kuitenkin helppo.

Koulutus kannattaa melkein aina suorittaa tasamaalta hinaamalla, sillä se on paljon nopeampaa ja tehokkaampaa. Kun vuoristossa saat yhden päivän aikana 2–5 lentoa, saat hinaamalla niitä noin 10–15. Tämä johtuu siitä, että hinauskoulutuksessa laskeudutaan aina samaan paikkaan mistä startataan. Ei tarvitse pakata siipeä alhaalla laaksossa ja kuljettaa sitä ylös jossa se taas avataan, jotta saadaan yksi 10 minuutin lento.

Myös kelit suosivat maanpinnalta starttaamista, sillä melkein aina ylätuulet ovat kovempia kuin pintatuulet, johtuen maanpinnan kitkan tuulia hidastavasta ominaisuudesta.

Skyriders kouluttaa aina perus- ja jatkokurssin hinaamalla tasamaalta, johtuen edellä mainituista syistä.

Tilauksesta voimme kuitenkin järjestää kurssin myös Espanjaan tai Makedoniaan. Tällöin oppilaita tulee minimissään olla neljä. Kurssin pituus on 9 päivää ja sillä on säävaraus. Mikäli kurssi jää kesken, jatkamme sitä Suomessa.Koulutuskerhon valinta

Kerho valitaan yleensä asuinpaikkakunnan mukaan. Onhan se kätevintä, mutta on muitakin syitä miksi halutaan tai kannattaa tulla tiettyyn kerhoon.

Yksi syy on käytettävissä oleva aika, sitä on nykyään yhä vähemmän ja vähemmän. Kiireisten ihmisten kannattaakin valita kerho, jossa on koulutusta melkein päätyökseen tekeviä opettajia, muuten kurssi saattaa venyä jopa puolen vuoden mittaiseksi. Skyridersilla nopeimmat ovat saaneet lupakirjan jopa seitsemässä päivässä!

Toinen syy on ilmapiiri, Skyriders kouluttaa ammattitaitoisesti ja tehokkaasti, mutta silti rennosti, eikä turhia riskejä oteta.

______________________________________________________________________

Varusteiden hankinta

Oppilaan kannattaa hankkia varusteet kouluttajan suositusten mukaan, sillä hän on ainoa joka oikeasti tietää oppilaan osaamis- ja onnettomuusriskitason. Varusteita kannattaa myös testata, sillä niissä on eroja ja jokaisella on omat mieltymyksensä. Kouluttaja auttaa oikeiden varusteiden löytämisessä.

Skyriders hankkii kaikki varusteensa Sportwings-varjoliitokaupasta ja suosittelee tätä myös oppilailleen, sillä siellä on laajin valikoima ja parhaat merkit. Sportwings on Skyriders-kouluttajien oma maahantuontiyritys. Sieltä oppilaat saavat parasta laatua edullisimpaan hintaan. Sportwingsistä saa myös hyviä paketti- ja kimppaostotarjouksia.

Skyridersin kautta saa myös käytettyjä liitimiä edullisesti, sillä kerho uusii koulutuskalustoaan vuosittain. Vanhat koululiitimet myydään loppuvuodesta edullisesti ja hinta määräytyy kunnon mukaan. Myös hyviä vaihtoliitimiä tulee usein myyntiin.

____________________________________________________________________

Jatkokoulutus

Jatkokoulutusmahdollisuus on yksi tärkeä seikka joka tulee myös huomioida. Skyriders järjestää vuosittain tuoreille PP2-piloteille opastettuja rinnelentomatkoja Tanskaan, Makedoniaan ja Espanjaan.

Skyridersin kautta onnistuvat myös termiikkikoulutus ja tandemtermiikkikurssit, joilla lennetään yhdessä kouluttajan kanssa matkalentoja.

____________________________________________________________________

ESV – Etelä-Suomen varjoliitäjät ry

Valmistuttuaan Skyridersista tuoreet lupakirjapilotit siirtyvät omiin kerhoihinsa, pääkaupunkiseudulla yleensä ESV:n riveihin. ESV on perustettu ajamaan pilottien etuja, eikä se kouluta peruskursseja eikä ota oppilaita jäsenikseen. Myös kaikki Skyridersin kouluttajat ovat ESV:n jäseniä.

ESV:n pilotit lentävät Suomessa Hyvinkäällä, Riihimäellä, Nummelassa ja Kiikalassa.

_____________________________________________________________________

Mitä päälle ja mukaan kurssille

Teoriatunneille ei tarvitse muuta kuin muistiinpanovälineet.

Alun käytännönharjoituksissa tulee hiki ja pukeutuminen tulee olla sen mukaista.

Talvella pukeudutaan kerroksittain siten, että aina oman suorituksen jälkeen voi laittaa yhden kerroksen lisää ja sitten taas poistaa, kun on oma vuoro hikoilla. Saappaiden on hyvä olla vedenpitävät mutta hengittävät, pitkävartiset goretex-jalkineet sekä pehmeät lumilautakengät on hyviksi havaittuja. Käsiin lämpimät sormikkaat ja päähän kypärähuppu.

Kesällä veryttely- tai ulkoiluasu on paras maakäsittelyyn ja tuulipuku lentämiseen. Nahkaiset sormikkaat antavat hyvän pidon ja suojaavat hiekkaihottumalta ja punoshiertymiltä. Oma kypärähuppu on mukavuusseikka, sillä oppilaat käyttävät samoja kypäriä vuoronperään. Jalkoihin nilkkaa tukevat vaelluskengät tai lenkkitossut.

Käytännönharjoituksiin myös juomat ja eväät mukaan, sillä koulutuspäivät venyvät usein puoleenyöhön.

_____________________________________________________________________

Sitefactory Oy